Cea

Collie Eye Anomaly

CEA is een aangeboren, erfelijke , bilaterale oogziekte van honden, die het netvlies, het vaatvlies en de sclera aantast. Het kan een milde ziekte zijn of blindheid veroorzaken. CEA wordt veroorzaakt door een eenvoudig autosomaal recessief gendefect. Er is geen behandeling.

CEA wordt veroorzaakt door een onjuiste ontwikkeling van het oog. Het falen van de cellen van het achterste deel van de optische blaasjes om groeihormoon tot expressie te brengen, beïnvloedt de differentiatie van andere cellen van het oog.

Het vaatvlies, vooral lateraal van de optische schijf is hypoplastisch (onderontwikkeld). Een coloboom of gat kan zich vormen in of nabij de optische schijf als gevolg van een mislukte sluiting van embryonaal weefsel. De mate van deze afwijkingen varieert tussen individuele honden en zelfs tussen de ogen van dezelfde hond..

CEA wordt overgeërfd als een autosomaal recessieve eigenschap die penetrantie heeft bereikt van 100 procent en is gelokaliseerd op chromosoom 37 van de hond.

Tekenen
Het meest voorkomende teken van CEA is de aanwezigheid van een gebied met een onontwikkelde choroidea (die eruitziet als een bleke vlek) lateraal van de optische schijf.

De choroidea is een verzameling bloedvaten die het netvlies voeden.

CEA kan ook retinale of sclerale colobomen, colobomen van de optische schijf, netvliesloslating of intraoculaire bloeding veroorzaken. Het kan worden gediagnosticeerd door middel van fundoscopie op de leeftijd van zes of zeven weken. Ernstige gevallen kunnen blind zijn.